- De Verenigde Staten staan volgend jaar een grootse beurscrash te wachten, denkt Harry Dent.
- De ultraliberale econoom denkt dat aandelenkoersen de top hebben bereikt.
- De ineenstorting zou de VS in een depressie kunnen storten, waarschuwt Dent.
- Lees ook: Topbelegger Jeremy Grantham waarschuwt dat de beurs met 30% kan crashen en mogelijk nog wat meer.
Volgens econoom Harry Dent staat de aandelenmarkt een stevige correctie te wachten, die kan uitmonden in een crash die nog erger is dan wat beleggers meemaakten tijdens de Grote Financiële Crisis.
De alumnus van de Harvard Business School – die al jaren een grote crash en een daaropvolgende economische depressie voorspelt – waarschuwde al eerder voor de toestand van de markt.
Dent zegt dat aandelen zich in de “zeepbel van alle zeepbellen” lijken te bevinden dankzij het te ruime monetaire en fiscale beleid dat de beurskoersen de afgelopen tien jaar heeft opgeblazen.
Marktcrash van miljarden
Als die zeepbel uiteindelijk barst, schat Dent dat brede, Amerikaanse S&P 500-index liefst 86 procent aan waarde kan verliezen en de Nasdaq Composite zelfs 92 procent. Topaandelen, zoals chipmaker Nvidia, kunnen wel 98 procent in waarde dalen, zei hij, wat een marktcrash van miljarden impliceert.
"Dit ding zal ontploffen. Het vertoont tekenen van een piek", zegt Dent in een interview met Fox Business Network, waarbij hij opmerkt dat aandelen nu "nauwelijks" nog hoogtepunten halen.
"We zullen een crash van ongeveer 40 procent zien, om te zeggen: 'Oké, de zeepbel is gebarsten", voorspelt Dent. "En als het eenmaal zoveel momentum krijgt, denk ik dat het moeilijk is om die daling verder te stoppen."
Dent schat dat de zeepbel zich al 14 jaar aan het vormen is, veel langer dan de meeste zeepbellen in de geschiedenis, die meestal vijf of zes jaar duren voordat ze barsten, zei hij.
Dat komt deels omdat de markten overspoeld zijn met stimuleringsmaatregelen sinds de neergang in 2008, zegt Dent. De markten hebben geprofiteerd van ongeveer 27 duizend miljard dollar aan stimuleringsmaatregelen sinds de financiële crisis, schat hij, gebaseerd op opgebouwde begrotingstekorten en de hoeveelheid geld die sindsdien is gedrukt.
'Grotere crash dan in 2008'
Ondertussen is de rente het grootste deel van het afgelopen decennium laag gebleven, wat heeft bijgedragen aan het oplopen van beurskoersen.
“De rente is langer opgerekt, dus je moet een grotere crash verwachten dan in 2008 en 2009”, zegt hij. “Dit is echt de tweede versie van de technologiezeepbel”, aldus Dent, verwijzend naar de zogenoemde dotcomzeepbel begin deze eeuw.
Dent voorspelt dat beleggers vanaf halverwege volgend jaar de gevolgen van zo'n crash zouden kunnen ondervinden, dankzij de snelle verkrapping van het monetaire beleid door de Amerikaanse centrale bank de Fed, bedoeld om de inflatie onder controle te houden.
Hoge rentetarieven zijn nadelig voor aandelen en kunnen de economie in een neerwaartse spiraal brengen, door de aanscherping van de financiële voorwaarden.
"Bubbels worden niet gevolgd door recessies. Ze worden gevolgd door depressies”, zegt Dent. “Ik kan je vertellen dat er geen enkele zeepbel - en deze is veel groter en langduriger - in de geschiedenis is geweest die niet slecht is geëindigd, punt uit.”
Het is belangrijk te benadrukken dat Dents visie vrij uniek is op Wall Street, waar meer beleggers juist uitgaan van een zachte landing. De economie blijft solide, want het bruto binnenlands product in de VS blijft een langzamere, maar nog steeds positieve economische groei vertonen.
De banengroei in de VS blijft ook gestaag toenemen en het laatste banenrapport overtrof ruimschoots de verwachtingen.